Maison Jane Eyre

Fleurie Les Labourons 2020

Hur en australisk frisör blir en stjärna i Frankrike i Bourgognevin? Detta är Jane Eyres öde, den första kvinnan att vinna den prestigefyllda titeln som årets handlare från “Revue des vins de France”.

🍇  100% Gamay

⏳  Druvorna kommer från en enda vingård som heter Labourons. Tillverkad uteslutande av 90-åriga vinstockar, alla planterade genom massalval. Druvorna från denna vingård var perfekta. Friska, små klasar och utmärkt mognad. Det är alltid frestande att jäsa med 100 % hela klasar. Jag gjorde ett litet experiment och separerade en portion som jag avstjälkade till 100% och kylde ner så att jästemperaturen inte gick över 25°C. Resultatet blev ett mycket ljust, aromatiskt och delikat vin. Resten av cuvéen var för 60 % hel bunt (samma som 2019). Druvorna låg i tanken i 21 dagar. Under denna tid pumpades den över två gånger och ett lätt slag ner mot slutet för att hjälpa till att släppa ut sockerarterna som fortfarande fanns inne i bären. Efter pressning monterades de två tankarna och åldrades sedan i en blandning av 500L och 228L fat och en del återstod i rostfritt stål. Buteljeringen skedde i juli med minimala svaveltillsatser och en lätt filtrering.

🍷  Med sin vackra uppriktiga frukt uppvisar Fleurie en läcker och välbalanserad munkänsla. Det ger redan nöje…
En trevlig överraskning för denna vackra svarta Gamay. Vinröd elegans förstärkt av Jane Eyre. Fina korn av silkeslen tanniner, mycket giriga frukter, vin försett med en vacker komplexitet

🍽  Crusted Beef Filet.
Biff colombo bourguignon stil. Bakad lasagne
Nötkött/bechamellasagne

Lagring: upp till 2038

Alkohol : 13%

Förpackningsvolym: 75 cl

Produktion: 2900 flaska

Benämning: AOC Fleurie