Vignoble Paul Barre

FRONSAC EN EXCEPTIONELL TERROIR

Fronsac är ett franskt rött vin med kontrollerad ursprungsbeteckning framställt kring Fronsac. Benämningen liknar den för kanon-fronsac Fronsadais, en av de delar av Libournais, som hör till vingården i Bordeaux. Appellationen erkänns genom ett dekret från 1937. Appellationerna Fronsac och Canon-Fronsac, som endast producerar rött vin, sträcker sig över lerkalkstensjordar. De två floderna, Isle och Dordogne, skyddar vingården från vårfrost. Närvaron av många jordgubbsträd och stenek vittnar om detta privilegierade klimat. Fronsac AOC är spridd över kommunerna Fronsac, Saint-Aignan, La Rivière, Saint-Germain-de-la-Rivière, Saillans, Saint-Michel-de-Fronsac och Galgon.

De två AOC fronsac och canon-fronsac har 170 ägare och odlare.
Vår Fronsac “Château La Grave” & “Aux Caudelayres” ligger på en lerig sandig jord. Vår Canon Fronsac “Château la Fleur Cailleau” & “La Fleur Cailleau 43” odlas på lerkalkstensjord. Tre druvsorter finns: Merlot, Cabernet Franc och Malbec, med en medelålder på 30 till 40 år.

Paul Barre flyttade till Château La Grave 1974, som tillhörde hans farfarsfar, och 1982 blev han ägare till Château la Fleur Cailleau. Paul Barre var en av de första i Bordeaux som utmanade traditionella vinodlingstekniker och en av pionjärerna inom ekologiskt jordbruk. Han anses vara biodynamikens fader i regionen – de 7 hektaren med vinstockar har bearbetats på detta sätt sedan 1990, vilket vill säga att han då var som en utomjording i Bordeaux-vingårdarna!

Pauls son, Gabriel och hans fru Edith är nu ansvarig för ödet för vingården Paul Barre och gör det till en ära att fortsätta det hantverk som deras far startade, med biodynamikens vattenstämpel, som de satt på plats. övertygelse och passion, genom naturliga behandlingar. Arbetet med jorden mekaniseras, i väntan på att draghästarna ska återvända, i vila för stunden. De vill bli intelligent inspirerade av det förflutna, men också imponera på deras stil, fokuserad på fruktens renhet och energi. De väljer en delikat vinifiering och lagring på gamla fat, för att tillåta långsam syresättning av vinet utan att markera det med trätoner.

BIODYNAMISK VITIKULTUR.

Biodynamisk vinodling är ett sätt att odla vinstockar baserat på principerna för biodynamiskt jordbruk. Druvor som odlas biodynamiskt kan vinifieras enligt samma principer och producera ett “biodynamiskt vin”.
Biodynamisk vinodling bygger på ett produktionssystem nära ekologiskt jordbruk, kännetecknat av ett holistiskt och känsligt förhållningssätt till levande varelser (vingården uppfattas som en organism), användning av dynamiserade ämnen (biodynamiska preparat) i homeopatiska doser och uppmärksamhet på rytmerna av månen och planeterna. Dessa inkluderar användningen av biodynamiska preparat samt användningen av lägre doser svaveldioxid än i ekologiskt jordbruk. Oenologiska insatser är också begränsade.