Château Fleur Haut Gaussens

Vår historia börjar 1941 när Daniel och Catherine Lhuillier, farföräldrarna till Hervé Lhuillier (son och dotter till en vinodlare i flera generationer) bosatte sig på en plats som heter Les Gaussens.
År 1976 skapade föräldrarna Nicole och Pierre Lhuillier, som förlitade sig på sitt familjearv, sin egen egendom med 8 hektar även i Gaussens. Produktionen säljs sedan i lösvikt.

1990 kom Hervé Lhuillier, sonen, till fastigheten efter sina studier, full av innovativa idéer och en verklig vilja att skapa ett starkt varumärke. Han startar tillverkningen av de första flaskorna.

År 1996 tog Hervé Lhuillier, med sina föräldrars förtroende, över förvaltningen av familjefastigheten Vignobles Pierre Lhuillier et fils, och markerade en avgörande vändpunkt i familjegårdens liv.
– han utökade gradvis produktionsområdet genom att välja kvalitetsterroirer: 1999 hade fastigheten ytterligare 18 hektar vinstockar.
– de tekniska installationerna ses över: skapandet av en källare utrustad med termoreglerade tankar av rostfritt stål och ett vattenreningssystem, inköp av modern och mycket teknisk utrustning.
– en extern konsult förstärker den tekniska kompetensen inom området.
– marknadsföringen är omgjord, Hervé Lhuillier vill ha modernitet:  Château Fleur Haut Gaussens föddes!

 

Samtidigt lanserade vår vinmakare, alltid på jakt efter nyhet och utmaning, sin första ensortscuvée 2015: en 100 % Malbec, Château Fleur Haut Gaussens, “La Viminière” som vunnit många utmärkelser. Därefter föds en 100 % Cabernet-Franc, Château Fleur Haut Gaussens, La Bergeronnette, för sin första årgång 2016.
Slutligen, som en kulmen, kommer Grand Vin, den första årgången 2016, att marknadsföras 2018. Koncentrerad i erfarenhet, kunnande och precision, återspeglar denna Grand Vin faderskapet till Hervé Lhuillier efter hans dotters födelse 2016.

Under 2018 förbereder fastigheten sig för en ny utmaning och planterar sina första Sauvignon “Blanc”-växter på en exceptionell terroir: en undergrund av kalkstensbrott. Den första skörden kommer att ske i september 2020, för tappning planerad till våren 2021.

Idag finns Château Fleur Haut Gaussens i 19 länder och avslöjar potentialen hos 40 hektar terroir med passion. Tack vare det långsiktiga arbetet av ett helt team med största respekt för miljön har våra viner hittat sin plats bland de bästa i AOC.

Vår 40ha vingård drar nytta av lerkalkstensjord. Utspridda runt staden Vérac, nära Fronsac, är våra 27 tomter planterade enligt terroirerna och drar nytta av maximalt solsken. Den består av Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Sauvignon Blanc.
Vi utövar en resonerad kultur. Vi är Nivå 2 driftcertifierade och håller på att Hve3-certifiera. Bekymrade över miljön och fästa vid ekosystemet som omger oss, modererar vi doseringarna av insatsvaror i enlighet med växtlighetens cykel.
Vi utövar rimlig skadedjursbekämpning och vårt arbete respekterar vår mark: våra rader är gräsbevuxna, vi använder gödsel från våra egna får för att ersätta gödselmedel och använder organiska insatsvaror.
Under hela den vegetativa cykeln kräver vinstockens noggranna arbete ansträngning, tålamod och stöd. Var och en av tomterna drar nytta av särskild uppmärksamhet, beroende på dess terroir och dess behov för att ge det bästa av sig själv: en kvalitetsskörd, mogna och friska druvor. Skörden sker delvis mekaniskt och nattetid för att bevara druvornas friskhet och kvalitet. En första sortering ombord utförs på maskinen. Vi utför två andra sorteringar: på ett automatiskt sorteringsbord och med en maskin som använder en av de senaste teknologierna på marknaden: en densimetrisk badsorterare som eliminerar grönt avfall och druvor av sämre kvalitet enligt en exakt inställning.

En Bordeaux Supérieur för att lägga ner

La Bergeronnette

Cabernet Franc 2018

La viminière

Malbec 2018