Domaine GAVOTY

En personlighet från bondevärlden kommer att prägla gårdens liv från 1940 till 1980; Det var Nico Dotto som skulle uppleva den gigantiska kulturchocken som övergången från den hästdragna plogen till motoriseringen representerade.

Nico Dotto: “Den första “vinodlare”-traktorn kom till Campdumy-gården 1947 eller 48, det var en “Centaure” som vi köpte från det amerikanska överskottet (som användes för att dra flygplan) och vi använde den till 1980! » 

Från 1985 tar Roselyne Gavoty ansvaret för vinframställningen och ger en ny kommersiell inriktning. 2001 tog hon över hela verksamheten med hjälp av sin man Hervé.

 

Egendomen ligger i Les Collines du Var, som anses inom Côtes de Provence appellationen som “zonen av extremer”; både när det gäller klimat och terräng, med de högsta medelvärdena i appellationen.

Vinrankorna är planterade i kalksten och lera. Dessa leror har en vattenretentionskapacitet som ger vingården bättre motståndskraft mot torka.

Vinstockarna kantas av kullar som består av holme och vita ekar samt tallar, vilket gör dem mycket attraktiva för vildsvinspopulationen… men också för livet i marken : att bevara den biologiska mångfalden har blivit för Roselyne en absolut prioritet: 2018 välkomnades en getfarm i skogen (110 ha skog).

 

ROSE
Den mest ömtåliga av våra barn är den som vi ger mest omsorg; han är annorlunda, han är föremål för förlöjligande och kräver särskild uppmärksamhet för att bli accepterad och till och med erkänd.
Men han är också en stor provokatör.

Det avslöjar smaker som inget av våra andra viner kan matcha. Det sublimerar vitlöken i “Pesto”, förargar våra smaklökar för att förädla kryddorna och den söta syrligheten hos en lammcurry.

Detta är verkligen dess “raison d’être”: den odlar kontrast genom sin fräschör, elegans och struktur. 

VITA
Historien om ROLLE:

Druvsorten Rolle planterades av Nico Dotto 1970, under ledning av Pierre Gavoty, som såg i denna druvsort en uppståndelse efter phylloxera, av en rent provensalsk sort som då odlades endast i Bellet-regionen.

De första ymparna kommer från någon annanstans i denna vingård, plantskolan gjorde sedan ett massutval.

Rollen kändes tillfreds i våra lerkalkstensjordar och vi har sedan dess tämjt den och tittat på dess utveckling från år till år med ett nyfiket och uppmärksamt öga.
Vi har nu en samling gamla årgångar som har utvecklats underbart på flaskan och som vi erbjuder till de mest prestigefyllda borden såväl som till våra mest krävande kunder.

Mineraliteten hos Rolle är uppenbar särskilt i årgångar som 1990, 1995, 1998, 2001, 2005 och 2007, 2011, 2013, 2015 och 2016.

Domaine Gavoty

Cuvée Clarendon
2020
Côtes de Provence
Rolle
239 kr / ex moms