Domaine Colinot

Vingården har varit i familjen i över tio generationer, och idag är det Jean-Pierre tillsammans med sin fru Anita som driver Domaine Colinot. Bland dess förfäder finns den berömde Jacques-Germain Soufflot, född i Irancy, och som var arkitekten bakom Pantheon i Paris, byggt 1757, och där bland annar Victor Hugo eller Josephine Baker är begravda. 

Irancy, i Bourgogne, dominerar Yonne-dalen, på en himmelsk plats cirka tio kilometer från Chablis och Auxerre och 120 km söder om Paris. Dessa röda viner uppskattades av hovet och kungarna från Frankrike under århundraden, då vinerna transporterades via Yonnefloden till Paris. Irancy-appellationen är speciell i Bourgogne, som den enda byn som får blanda flera druvsorter för att vinifiera dess berömda röda vin.

Gården på 13 hektar vinstockar i det bästa klimatet i Irancy appellationen, av vilka några kommer kan komma att klassificeras som premier crus: PALOTTE, BOUDARDES, LES MAZELOTS, COTE DU MOUTIER, VEAUPESSIOT, LES PETIT CEUX, LES CAILLES.

Jean-Pierre och Anita jobbar så naturligt som möjligt, med minimal ogräsrensning och  behandling. Manuell skörd med rigorös sortering i korgarna på vingården

DOMÄNEN COLINOT IDAG

Vinifieringen från druvsorterna Pinot Noir och César (högst 10 %) respekterar noggrant den traditionella bourgogne metoden, och för det mesta utan filtrering “som den är”!!! av  källarmästare Thomas Carré som i 14 år med stor omsorg och noggrannhet har arbetat för att ta fram det allra bästa vinet från Irancy. Fruktiga dofter av vilda röda frukter (björnbär, morellokörsbär) eller blommer (violett, fläder), kryddad med en pepprig sida, med smaker av tryffel och undervegetation.