Clos du Porteau

Clos du Porteau ligger i Loiredalen, längs floden Cher. Vingården ligger vid korsningen av två klimatinfluenser. å ena sidan det oceaniska klimatet (Anjou, Saumur, Bourgueil, Chinon) och å andra sidan det kontinentala klimatet (Sancerre, Pouilly-Fumé, Bourgogne). Klimatet här är särskilt tempererat. Amboise-skogen skyddar från det dåliga vädret som kommer uppför Loire och Cher och ger en fuktig höst.

Gården har funnits i mer än 400 år och var en bondgård från början. Idag består den av ett tiotal hektar, en lagom storlek för att tillåta noggrant arbete på varje parcell. 

Hermine, efter att ha studerat jordbruksteknik och oenologi i Toulouse, arbetade i 3 år på det ikoniska Champagnehuset  Gosset. Sedan var hon teknisk chef för det magnifika Peyrassol-domänen i Provence. 

Sedan 2004 har mängden syntetiska produkter minskats så mycket som möjligt. Arbetet med jorden på ytan är regelbunden, eftersom balanserna mellan undergrunden och jorden, som ibland glöms bort, är en prioritet. Marken förblir aldrig bar under vintern. Vi lämnar en av två rader gräsbelagda under säsongen, omväxlande varje år. Vår prioritet ligger verkligen i den agronomiska hälsan för varje parcell, för att få liv till jorden och därför till växten.Organiska gödsmedsel från omgivande boskaps- och getuppfödare har gradvis ersätt mineralgödsel . På samma sätt odlas växter för att förbättra den biologiska aktiviteten i jorden innan plantering av nya vinrankor, och på så sätt främja etableringen av den framtida vinstocken.

Detta agronomiska arbete på varje parcell har gjort det möjligt att minst halvera mängden och antalet behandlingar i vinstockarna. Bigården bland vinstockarna vittnar om sökandet efter biologisk mångfald. Faktum är att bin är en stark markör för respekt för miljön och dessa balanser. Så fort människan missbrukar fytosanitära produkter dör de. Hermine är därför stolt över att  biodlingen utvecklas år efter år.

Clos du Porteau

Pet Nat La Grenouille
2019
Val de Loire Touraine
Gamay
199 kr / ex moms

Clos du Porteau

Le Courlis
2020
Val de Loire Touraine
Sauvignon Blanc
135 kr / ex moms

Clos des Porteau

Le Bouquetin
2020
Val de Loire Touraine
Gamay
199 kr / ex moms

Clos du Porteau

Poisson Poilote Vin Orange
2019
Val de Loire Touraine
Sauvignon / Pinot Gris
299 kr / ex moms