Château Pech-Redon

Egendomen Pech Redon ligger i La Clape-massivet, ett litet berg mellan Narbonne och Medelhavet, på den högsta platån på 180 meters höjd.

Gården skapades i början av seklet men dess ursprung går tillbaka till romartiden (podium rotondum), vilket en villa vittnar om.

1963 köpte och renoverade Jean Demolombe, vinhandlare i Narbonne gården.

Det var 1998 som familjen Bousquet blev ägare och drev den.

De 30 hektar stora vingårdarna i Château Pech-Redon är bekymrade över att respektera jorden och miljön och har sedan 1998 omvandlats till “resonerad odling” sedan 1998, sedan till ECOCERT-certifierad ekologiskt jordbruk sedan 2005.

Klimatet i La Clape är det torraste och hetaste i Frankrike. Det faller mindre än 500 mm vatten per år, allt på 60 dagar per år. Vinden blåser nästan 200 dagar om året (främst nordväst).

På Pech-Redon-platån är vinden särskilt häftig och torkan svår. Klimatet mjukas upp och fuktas av havsstänk och höjden.

Skörden är uteslutande manuell och skördas i 15 kg lådor.

Vitan pressas hela, endast de första juicerna används. De kyls ned, ställs i rack efter 24 till 48 timmar och fermenteras utan tillsats av jäst och vid reglerad temperatur (17 till 20°).

Roséerna erhålls genom att blöda efter maceration i 10 till 14 timmar för Syrah, Grenache och Cinsault. En del av Cinsault rosé erhålls genom direktpressning.

De röda avskalas och krossas, sedan jäser de utan att tillsätta jäst för att säkerställa extraktion av färg och tanniner, sedan pumpas över och stansas ner växelvis. Macerationen av de röda varar 25 till 40 dagar beroende på druvsort och årgång.

Alla viner lagras på jästfällningen i 6 månader. Vissa cuvéer lagras på fat i 12 till 24 månader.