Château la Tour Blanche

1855
FÖRST AV FÖRSTA

År 1855, under det andra imperiet, klassificerades Crus av Sauternes, samtidigt som de i Médoc, av Syndicat des Courtiers en Vins de Bordeaux, under kontroll av handelskammaren.
Denna begäran kom från den kejserliga regeringen som ville presentera, i samband med världsutställningen i Paris, Girondens mest förtjänta viner.
Château La Tour Blanche placerades på toppen av Premiers Crus i Sauternes, strax efter Château d’Yquem, den enda Premier Grand Cru Supérieur i appellationen.

Vin
EN PRIVILEGERAD TERROIR

Appellation d’Origine Contrôlée Sauternes sträcker sig över cirka 2 000 hektar och omfattar fem kommuner: Barsac, Bommes, Fargues, Preignac och Sauternes.
Denna vinregion erbjuder ett kuperat landskap, där kullarna verkar ha självbelåtet utsatt sig för solens strålar.
Detta förklarar varför Domaine de La Tour Blanche, liksom de flesta av appellationens Crus Classés, ligger på en “kroup”. Den reser sig 60 meter över havet.
Denna fördel gynnar en bättre exponering av vinstockarna, en större dränering av marken och gör det möjligt att dra nytta av mycket intressanta jordar. Dessa tidigare alluvialområden i Garonne erbjuder verkligen en grusig yta och en lerkalkstensunderlag, som ger en speciell karaktär åt de producerade vinerna.

“Du gör bara gott vin med bra druvor”. Efter detta ordspråk vet Château La Tour Blanche-teamet att en fantastisk årgång först görs i vingården. Och detta under hela året.
Förutom väderförhållandena, som alltid är osäkra, är det en mycket rigorös skötsel av vingården som avgör druvornas kvalitet och därmed vinets kvalitet.
I linje med nuvarande ekologiska problem har Château La Tour Blanche redan vidtagit många steg för att förbättra sin miljöprestanda.
Parallellt med myndigheternas direktiv har fastigheten ställt höga krav vad gäller hållbar utveckling. Under de senaste åren har den tagit ledningen genom konkreta åtgärder som upparbetning av avloppsvatten, instängd besprutning och många experiment, särskilt när det gäller skyddet av vingården som utförs enligt ekologiska jordbruksmetoder.
Dessa ambitiösa val som förenar slottet och dess miljö framstod helt naturligt och ledde till konkreta erkännanden; Château La Tour Blanche är faktiskt certifierad HVE 3 (High Environmental Values) och är medlem i den första sammanslutningen för miljöledningssystem (EMS) av Bordeaux Wine certifierad ISO 14001.